Maken van een film als leerproces – de start!

Schermafbeelding 2014-03-25 om 17.26.18

Soms heb je iets verrassends, iets anders-dan-anders nodig om echt in beweging te komen. Herken je dat? Voor mij werkt het goed om toe te werken naar een concreet product, liefst samen met anderen. Een product dat ik wellicht qua vorm goed voor ogen heb, maar waarvoor echt nieuwe kennis nodig is. En om deze keer eens te voorkomen dat ik een artikel of een boek zou gaan schrijven (wat overigens een concreet product is wat voor mij uitstekend werkt om iets nieuws mee te ontwikkelen), ontstond het idee om een film te maken. Ik vind het leuk om jullie middels deze blog mee te nemen in dit proces. Er volgen er vast meer! Tegelijkertijd is dit bloggen hierover voor mij een manier om te reflecteren op wat we doen en wat daarin wel dan niet waardevol is.

Maken van een film

Samen met Steven van Luipen en Marc Coenders heb ik dit idee omarmd. Ik heb er al eerder iets over geschreven op de site leerarchitectuur.nl. Hoe is het idee ontstaan? We zochten iets om met elkaar te doen, te verkennen, te ontwikkelen. Gesprekken over waar je nieuwsgierig naar bent, brachten ons op een wederzijdse interesse in het ontrafelen en in beeld brengen van een relatief ongrijpbaar thema binnen leren & ontwikkelen. Waarbij je kunt denken aan thema’s als vakmanschap, nieuwsgierigheid, co-creatie, informeel leren. Hoe kunnen we op zo’n thema met elkaar kennis ontwikkelen, het netwerk versterken, buiten onze gebaande paden treden? Het maken van een film heeft dat absoluut in zich, waarbij we het proces om tot die film te komen het belangrijkste vinden. En hoe zorgen we er nu voor dat we dat proces inrichten als een krachtig, ondersteunend en stimulerend leerproces? Ik neem jullie graag in dit proces mee door er regelmatig wat over te schrijven.

Onze eigen bioscoop

Wat is er beter dan te beginnen met het bekijken van een paar films? Enerzijds om te leren over het gebruik van beelden bij het zichtbaar maken van iets. Anderzijds om  het thema vakmanschap wat verder te verkennen. Twee films kwamen in het kader hiervan in ons op: Jiro dreams of sushi en Entre les murs. De eerste film gaat over de beste sushi-maker ter wereld. Hij heeft eindeloos geoefend, is nooit uitgeleerd en blijft nieuwe inzichten en ideeën ontwikkelen. Zijn hele leven staat in het teken van het maken van sushi. Ik heb er waardevolle inzichten uit opgedaan over het ontwikkelen van vakmanschap. De tweede film speelt zich af in een kleine Franse dorpsschool waarbij je ziet hoe de leerkracht, die boven de school woont, zijn relatie met de kinderen vormgeeft, ze ondersteunt in hun leren en voortdurend vanuit zijn vakmanschap handelt.

Om echt te leren van deze films hebben we drie leidende vragen geformuleerd rondom het thema vakmanschap:

  • Wat komt van binnenuit? wat zijn de drijfveren? waarom zetten ze dingen aan de kant?
  • Wie of wat beïnvloed het leerproces? hoe speelt de omgeving een rol?
  • Zien we sprongen? Het overschrijden van drempel of grenzen? Wanneer spreek je van écht vakmanschap?

En daar gingen we hoor! Pot thee gezet, film aan. We hadden er echt een gezamenlijk moment van gemaakt. Om de films vervolgens met elkaar te bespreken. Waarbij de vragen echt hielpen om gefocused te kijken. Ik geloof absoluut dat je er meer uit haalt wanneer je van tevoren bedenkt waar je nieuwsgierig naar bent. Naast een inhoudelijke opbrengst heeft het ons tevens inzichten gegeven in de manier waarop je iets zichtbaar kunt maken:

  • Kleine dingen kun je prachtig in beeld brengen (afgeleid zijn in de klas)
  • Gebruik van metaforen om een sfeer neer te zetten (e.g. schildpadden in de klas die staan voor de rustige dynamiek van een leerproces)
  • Een gesprek tussen de leerkracht en een kind over oneindigheid (klein gesprek over grote zaken)
  • In stilte kijken naar herhaling van handelingen (het maken van sushi) wat routine en oefening weergeeft

Vanavond buigen we ons over de volgende stap, namelijk: een film draait om een thema, vraagstuk, dat niet heel groot hoeft te zijn maar wel pakkend, prikkelend, urgent, … wat zou zo’n thema voor ons of voor mij kunnen zijn? 

Schermafbeelding 2014-04-01 om 08.46.49

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*